Cu ajutorul sistemelor de manipulare si al robotilor industriali, manipularea pieselor de lucru – de exemplu, prinderea, pozitionarea, stivuirea, gruparea sau cadentarea – poate fi in mare masura automatizata. Prin urmare, sistemele de manipulare asigura un flux continuu si eficient al materialelor intr-un proces complet automatizat. Companiile de productie pot reduce costurile si pot creste semnificativ productivitatea investind intr-un sistem de manipulare. In stransa legatura cu robotica si manipularea este tehnologia de automatizare, care acopera programarea si controlul necesar pentru manipularea pieselor de lucru. Festo este un lider global in domeniul automatizarii: de la planificarea proiectului la productie si integrare, insotim intregul proces cu know-how-ul nostru.
Oferim sisteme de manipulare pentru o gama larga de aplicatii in tehnologia de asamblare si manipulare: de la solutii standard pentru toate aplicatiile comune in tehnologia de automatizare pana la solutii individuale pentru cerintele dvs. extrem de specifice. Sistemele de auto-invatare si solutiile de automatizare bazate pe roboti joaca deja un rol decisiv pentru productivitate, alaturi de interconectarea digitala a unor fabrici intregi. Prin urmare, gama noastra de produse include sisteme pneumatice de manipulare cu sistemele de control corespunzatoare, precum si roboti cartezieni si roboti cu sistem de cinematica paralela.
Sistemele noastre pneumatice sunt module de manipulare gata de instalare pentru transferul, alimentarea si indepartarea pieselor mici in spatii limitate. Miscarea este ghidata fortat intr-o culisa si permite cicluri foarte scurte. In functie de sistemul de manipulare, se executa o miscare in forma de C sau de L. Miscarile in directia Y si Z sunt variabile in intervalul de pana la 40 mm. Modulele de manipulare sunt concepute pentru a fi utilizate cu actionari electrice, servopneumatice sau pneumatice. Sunt disponibile si module preasamblate cu actuator atasat. Interfata cu piesa de lucru permite adaptarea diferitelor tipuri de grippere de la Festo.
Robotii cartezieni gata de instalare se bazeaza pe actionarile liniare si cele cu sanie Festo sau pe sistemele cinematice paralele si permit miscari multidimensionale. De la sisteme de manipulare compacte, robuste si foarte dinamice, exista solutia potrivita pentru fiecare aplicatie. Portalurile liniare, planare si tridimensionale permit pozitionarea libera din domeniul liniar pana la spatiul tridimensional. Cu ajutorul motoarelor pas cu pas si servomotoarelor adaptate, al controllerelor de motor si al unui concept integrat de alimentare cu energie, se ofera o solutie fiabila, gata de instalare. Prin solutii software inovatoare pentru inginerie si configurare, sistemele de manipulare pot fi proiectate online si puse in functiune in mod eficient in doar cateva minute, pe baza datelor aplicatiei dvs. specifice.
Robotii nostri Delta cu sistem de cinematica paralela sunt, de asemenea, sisteme gata de instalare. Ei sunt utilizati pentru pozitionarea libera in spatiul de lucru tridimensional. Robotii industriali se caracterizeaza prin precizie in miscare si pozitionare, precum si printr-o dinamica extraordinar de ridicata. Cinematica se bazeaza pe un concept de actionare cinematica paralela, cu trei motoare fixe cuplate printr-o structura mecanica piramidala formata din axe liniare si tije intarite cu fibra de carbon. Datorita rigiditatii ridicate a structurii mecanice si a masei mobile reduse, sistemul de cinematica paralela este de pana la trei ori mai rapid decat sistemele carteziene comparabile. Robotul montat pe tavan permite o accesibilitate si o utilizare maxima a spatiului de lucru, contribuind in acelasi timp la reducerea suprafetei de asamblare necesare.
In combinatie cu sistemele noastre de manipulare si robotii, oferim dintr-o singura sursa sisteme de control gata de conectare si testate, cu ajutorul carora efortul de punere in functiune si de integrare poate fi redus semnificativ – indiferent daca este vorba de sisteme pentru sarcini de control simple sau de controlul complex al unei miscari foarte dinamice. Sistemele de comanda Festo, cu un design usor de operat si de intretinut, completeaza pachetele de solutii gata de conectare pentru toate sistemele de manipulare. Utilizarea echipamentelor electrice si de control orientate spre siguranta de la Festo va garanteaza implementarea masurilor de siguranta in conformitate cu directiva privind echipamentele tehnice.
Accesoriile noastre pentru sistemele de manipulare si robotii industriali sunt diversificate: pe langa unitati frontale, placi de adaptare, stalpi de profil, profiluri suport si unitati de ajustare, oferim elemente de baza, adaptoare, elemente multi-ax si accesorii specifice pentru unitatile noastre de manipulare.
Sistemele de manevrare sau sistemele de manipulare sunt toate dispozitivele care deplaseaza un obiect spre o anumita pozitie si il rotesc pana cand acesta se afla in pozitia corecta. Astfel, ele preiau functiile mainilor umane si ale perceptiei vizuale. Sistemele de manipulare sunt, prin urmare, utilizate pentru pozitionarea precisa a pieselor de lucru si a sculelor si sunt destinate sa scuteasca oamenii de munca monotona si grea din punct de vedere fizic. Tehnologia de manipulare inlocuieste mainile cu unelte, grippere, parghii, suporturi si alte instrumente.
In cadrul productiei si asamblarii, tehnologia de manipulare este o componenta importanta, prin care se distinge clar de alte activitati. Manipularea este procesul in care o piesa de prelucrat este deplasata sau manipulata automat dincolo de simplul transport. Acesta poate fi cazul, de exemplu, in operatiunile de rotire, inclinare sau pozitionare.
Din cauza presiunii concurentiale in crestere si a automatizarii tot mai avansate a proceselor de productie, multe companii de productie sunt obligate in prezent sa isi optimizeze si sa isi automatizeze continuu procesele de productie. Aici se folosesc sisteme de manipulare care reduc ratele de eroare si cresc viteza si eficienta productiei. Acest lucru afecteaza in primul rand sectoare precum ingineria mecanica si industria auto, dar si tehnologia medicala, industria farmaceutica sau industria electronica. Utilizarea maxima a timpilor de functionare a masinilor, reducerea ratelor de eroare si minimizarea timpilor de neproductivitate reprezinta cheia pentru o mai mare eficienta, rentabilitate, competitivitate si, mai ales, pentru profituri mai mari.