Как се прави Дядо Коледа от шоколад?

choco_santa

Независимо дали са ярките, светещи гирлянди, декорирани коледни дръвчета или добре заредените рафтове със сладки изкушения в супермаркета, всичко ни подсказва, че Коледа е зад ъгъла.

 

За да покрие изискванията на сезона, хранително-вкусовата индустрия осигурява шоколад в най-различни форми, включително и популярните шоколади във формата на Дядо Коледа. Но как всъщност от какао, захар и други съставки се създава Дядо Коледа? Той се произвежда в огромни количества с помощта на автоматизиращите технологии от Festo.

 

Предишния, чисто физически труд
Когато първият, кух, шоколадов Дядо Коледа е бил произведен преди около 130 години, методът за изработването му е бил много по-сложен. Първите форми са били изработени от метал покрит с калай. Двете половини, едната от които се е пълнела с разтопен шоколад, се хващали с панти и се въртели на ръка докато шоколада не се разпредели равномерно, навсякъде. След това запечатаните отливки се съхранявали в хладно помещение, докато фигурата се охлади, за да може да се изкара.

 

Масово производство с автоматизиращи технологии
Дори и днес, все още има производители, който произвеждат поне част от шоколадовите си фигурки на ръка. Това са многоцветните фигурки и нестандартните форми. В същото време, само в Германия около 9,000 тона шоколад на година се превръщат в общо над 160 милиона шоколадови копия на Дядо Коледа. Тези количества могат да бъдат постигнати единствено с помощта на автоматизиращи технологии.

 

Първо цялата шоколадова маса се произвежда в завода. За целта какао, масло от какао и пълномаслено мляко на прах се смесват и след което разбъркват в продължение на 10 часа при 55° C. След това производствените съоръжения автоматично и прецизно пълнят определено количество шоколад в една от половинките на матрицата на Дядо Коледа. След като втората половинка бива затворена плътно, шоколада се разпределя равномерно от центробежните сили генерирани при въртенето, в резултат на което се получава кухо тяло. След като бъдат охладени, готовите фигурки се извличат с вендузи с помощта на сгъстен въздух и се поставят на конвейерна лента. Единствено преместването от конвейерната лента до машината за опаковане се извършва на ръка. Опаковането в предварително, отпечатаното алуминиево фолио отново се извършва автоматизирано.

 

След процеса на пакетиране остава краткото пътешествие до рафтовете в супермаркета, където сладкият Дядо Коледа очаква  любителите на шоколад.

 

 

 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България