Ергономично производство

clipsetzer

В една успешна работна среда не е достатъчно да се работи само ефективно, но и възможно най-ергономично. За  тази цел служителите трябва да бъдат максимално облекчени по отношение на интензивни, физическите натоварвания. Например монтирането на интериорното оборудване в автомобилите е силно натоварващо. Тук основен е монтажът на клипси и съединители за вграждане, които трябва да бъдат натискани със сила. Понякога работникът повтаря този процес над сто пъти дневно. С течение на времето това физическо напрежение може да доведе до увреждане на пръстите и китките.

 

Пневматично фиксиращо устройство

Търсейки разумен начин да намали този вид труд, автомобилният производител VW  се свързва с Festo. След посещение на производството на VW Festo започва изследователска и развойна дейност за създаването на инструмент, който може да фиксира връзките, което от своя страна би намалило физически усилия на работниците. Прототип на устройството е представен на клиента през март 2013 . Формата му наподобява акумулаторна отвертка, която се поставя се върху свързващия елемент и се задейства. В действителност представлява пневматичен цилиндър, който се движи бързо напред, когато е задействан.

 

„Под въздействието на генерирания с компресор сгъстен въздух  буталото на цилиндъра се изтласква в крайна позиция и така избутва клипсата в съответния отвор” обяснява Гюнтер Шмауз -  Ръководител на продуктовия отдел „Въздухоподготовка и Сензори”. Това намалява физическата сила и увеличава прецизността на работата.

 

Награда за дизайн
„Пневматичното фиксиращо устройство успя да впечатли представителите на VW, чиито реакциите бяха изцяло положителни. Единственият въпрос към нас беше кога ще можем да доставим инструмента”- разказва Томас Хейр, който е отговорен за развитието на проекта от страна на продажбите. Под името „ ClipFixTool” Festo успява да разработи продукт, който е първият по рода си инструмент, осигуряващ възможност работата в тази област да се извършва по-бързо и по-ергономично. Неговото лесно управление гарантира, че ClipFixTool може да бъде използван от всеки служител след кратък инструктаж. Тези качества впечатляват и журито на Red Dot, което награждава устройството с приза за дизайн за 2014г., заради неговата лесна употреба, ергономични предимства и дизайн. Първоначална малка партида вече се използва в заводите на VW и междувременно се очаква да започват продажбите в световен мащаб.

 

Вижте във видеото, как работи ClipFixTool:

 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България