DEA - Диелектрически Еластомерни Актуатори

DEA

Полиуретанът е пластмаса,  която е използвана за изработката на футболната топка за Световната купа в Бразилия през 2014. В научните изследвания на  Festo, полиуретанът е използван в комбинация с графит за направата на нов задвижващ елемент (актуатор). Актуаторът преобразува  електрическия сигнал в механично движение, като например отваря и затваря разпределители. В класическия  разпределител актуаторът е електромагнит. В проекта DIELASTAR  ( диелектрични еластомери за контролни актуатори )  проучването довежда до така наречените диелектрически еластомерни актуатори (DEA), които са направени от няколко пласта полиуретан и графит.

 

DEA

300 слоя, тънки като вафлени кори

Festo изпозва DEA в изследователски проект, като го включва в разпределителите, контролиращи входящия поток в пневматична инсталация.  „В този случай DEA  е изработен от 300 тънки като вафлени кори, полиуретанови слоя, разположени един върху друг“, обяснява  Dr.Metin Giousouf, ръководител на изследователския  проект  на Festo. „Полиуретанът е еластомер, който ние използваме като специално модифицирано пластмасово фолио“. Един слой е приблизително 0,05 милиметра, с други думи  колкото дебелината на половин човешки косъм.  „ Електродите  са подредени последователно, така че електрическо поле може да се натрупва в еластомера, когато има напрежение“ обяснява Tobias Pointner, който също работи по този изследователския проект. Благодарение на гъвкавостта на полиуретановите слоеве, електродите се движат един към друг при различен заряд. Това води до свиване на  целия задвижващ механизъм и отваряне на разпределителя.


За разлика от електромагнитните разпределители, в този случай не се образува топлина по време на  процеса, тъй като времето за зареждане на електродите е твърде кратко. DEA- разпределителите не се нуждаят от ток, за да задържат позицията си, което означава, че те работят много по –енергийно ефективно. Въпреки това е необходимо моментно  високо напрежение, приблизително 2000 волта за активирането на DEA. Електрическото напрежение е около 80 пъти по-високо от напрежението, необходимо за други стандартни промишлени компоненти.

 

Предимства на диелектричните, еластомерни задвижвания
Чрез контролиране на електрическото напрежение, приложено на DEA, въздушният поток в пневматичния разпределител може да се променя. Това означава, че позиции между „отворено“  и „затворено“ /пропорционални функции/ също са възможни.


Конвенционалните електромагнитни разпределители могат да бъдат напълно затворени или отворени.  Другото предимство на DEA- разпределителите се крие в ниските разходи за материали  като полиуретан и графит. Демонстрацията на изследователския проект ясно показва положителните му свойства : енергийната ефективност на пропорционалното DEA задвижване в сравнение с конвенционален електромагнитно такова.

Можете да се запознаете с демонстрацията  в следното видео.

 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България