Завод за кожа

Skin Factory

Нашата кожа e не само  най-големият човешки орган,  но е и изключително деликатна. Дебелината и е едва няколко милиметра. Тя вече е първият орган, който може да бъде изкуствено произвеждан, а след няколко години и чрез напълно автоматизиран процес.


Така нареченото „инженерство на тъкан” се отнася до отглеждането на човешка тъкан и главно за кожа.


Досега произвежданата кожа, която се използва за трансплантиране след нараняване или изгаряне или за тестове в козметиката и фармацията, можеше да бъде произвеждана само ръчно, при това с много затруднения. По този начин се произвеждат по едва 2000 парчета кожа с големина няколко квадратни сантиметър за един месец. Фабриката за човешка кожа, принадлежаща на Frauenhofer IPA във Франкфурт, вече може да произвежда до 5000 парчета кожа с размера на палец за месец.


Бързо производство
Концепцията изглежда лесна, но производството е сложно. Човешка кожа се нарязва на малки парчета и индивидуалните клетки се извличат. Така изолираните клетки са засяват в специални колби и се размножават за няколко дни в инкубатор при температура от 37°C. Размножените клетки могат да се комбинират с гел, като така образуват многослойна, обемна конструкция. След три седмици кожата се е разраснала и е готова за тестове.

Skin Factory

Безпроблемно автоматизиране
Фабриката за производство на изкуствена кожа е проект за показване при био-производството. То е симбиоза между биологията и техниката за автоматизация. Специално внимание е обърнато на непрекъснатата производствена линия. Повече от 100 продукта на Festo са монтирани в производството, включително пневмоподготвящи елементи, сензори, цилиндри и електрически задвижвания, както и серво и стъпкови мотори, така също и бързодействащи разпределители. Те се използват за завиване на тръби, автоматично отваряне и затваряне на херметизиращи врати,  за преместване на игли и формовъчни кухини.


Персонализирана медицина от бъдещето
Кожата не е единственият орган при тестовите системи. Очаква се технологията да се развие през следващите години, така че да могат да се произвеждат и други тъкани като роговиците на очите. Една от целите е да се произвеждат модели по поръчка, например да се направи по-ефективна терапията при туморни образувани. Ако разработването на издръжливи тъкани с кръвообращение се развие още, то ще бъде възможно и автоматизирано производство на трансплантанти за тялото.


 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България