„Аз, инженерът” – младежки инженерен форум от национален мащаб

младежки инженерен форум от национален мащаб

За събитието

 

Инженерите са като творците, те създават. Това е ценното, това е мотивиращото.
Това бе крайъгълният камък, който обедини редица динамични и разнородни инициативи, проведени по време на третото издание на „Аз, инженерът“, в което традиционно участва и Фесто Производство ЕООД!


Събитието се проведе на 11-ти март в Интер Експо Център и събра на едно място бъдещи и настоящи инженери от цяла България!


Форумът бе съпътстван и от провеждането на състезанието по роботика „Роболига”, което бе своеобразна провокация към младите хора. Организатори на младежкия форум бяха Интер Експо Център и Wish BOX.


Каква е ползата на инженерната мисъл за обществото? Какви са предизвикателствата да бъдеш инженер в България? Какви са техните основните компетентности и отговорности? Защо е важна професионалната ориентация на младите? Какво е дуално обучение?


Това бяха само една малка част от въпросите, които можеха да се чуят по време на семинарната част, презентациите, в работилниците и на изложбените щандове на събитието. Представители на различни големи международни фирми, сред които Фесто Производство, AURUBIS, Sensata, Visteon, ABB, BHTC, Liebcherr, Melexis, MusalaSoft и други, споделяха опит и добри практики, а в работилниците, лабораториите и щандовете всеки можеше да се докосне до един друг свят, подчинен на една мисъл – инженерната.


В неформална обстановка младите хора с технически интереси имаха възможността да се запознаят със свои връстници от професионални гимназии и университети, които бяха дошли от различни кътчета на България, за да и обменят знания, да чуят и видят най-доброто от представителите на световните технологични компании, водещи в своя бранш.

 


Интелигентните инженерни решения на щанда на Фесто

Интелигентните инженерни решения на щанда на Фесто

 
Всеки, който искаше да се докосне до интелигентните инженерни решения и до света на индустриалната автоматизация, можеше да го направи на щанда на „Фесто Производство” ЕООД, който бе оборудван със:

 • Стенд за калибриране на флудни сензори SFAB;
 • Установка, демонстрираща функциите и приложението на магнитните и флуидни сензори, произвежданите от Фесто Производство ЕООД. Те се използват за управление на група цилиндри, с които се премества малък предмет;
 • Продуктов кът
 • Кът за най-малките: цветни алуминиеви конструктори от профили и малък пъзел от четири части за пода

Щандът-работилница се радва на голям интерес през цялото време на форума. Колегите от инженерните отдели успяха да отговорят професионално и компетентно на всяко запитване, свързано с продуктите и процесите на дружеството.


Учениците с най-много въпроси бяха от ПГ по компютърни технологии и системи, гр. Правец, СМГ „Паисий Хилендарски”, София и Природо-математическа гимназия "Добри Чинтулов", гр. Сливен. Щандът ни беше посетен и от цели паралелки от СПГЕ „Джон Атанасов” и от НПГПТО „М.В. Ломоносов”, с които дружеството активно си сътрудничи.


По данни на организаторите, участието ни във форума бе и възможност да представим Фесто Производство ЕООД като предпочитан работодател пред близо 1000 участници, които предстои да започнат своя кариерен път.

 

Нашата отговорност за бъдещето


Фесто Производство ЕООД не бе само част от националния инженерен форум за младежи „Аз, инженерът”, а и бе в ролята на успешен медиатор между бизнеса и образованието, между традициите и новаторството, между теорията и практиката.


Въпросите, задавани от следващото поколение инженери към работещите във Фесто бяха безброй. Ето от какво се интересува, например, петокласник, учещ в СМГ-София:
„С какво се движат цилиндрите? Как работят? А как се управляват?
С какъв софтуер се използва за неговото управление?
Софтуерът може ли да се вгради в контролер, така че да се не използва компютър за управление?  Могат ли да се програмират и с друг софтуер, а не само този?
Откъде могат да се закупят Ваши цилиндри?...”
Новото поколение идва питащо и само от нас зависи какъв отговор ще му дадем!


Старт на дуалното обучение

Старт на дуалното обучение


Пред учениците от професионалните гимназии, както и пред всички гости на форума, екипът на Фесто Производство ЕООД, съставeн от представители а отделите „Човешки ресурси и правен”, „Инженеринг” и „Развой на нови продукти”, онагледи своята производствена дейност и разказа за предстоящия проект за дуално обучение, в който Фесто Производство участва. За да заявят своята социална ангажираност към проблема за професионална реализация на младите хора от професионалните гимназии, Фесто Производство ЕООД, съвместно с ПГМЕ “Н. Й. Вапцаров”, стартира проект за дуално обучение през учебната 2016/2017 година. Това е пилотен проект за въвеждане на дуално обучение в средното образование в България, адаптирано към потребностите на бизнеса, който се реализира с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Швейцарска агенция за развитие и сътрудничество Българо-швейцарска търговска камара.


Дуалното обучение е:

 • Обучение, което се провежда на две места – в професионалната гимназия и във фирмата работодател;
 • Обучение, адаптирано едновременно към образователните нужди и към потребностите на бизнеса;
 • След завършване на образованието учениците са не само специалисти по избраната професия и специалност, но и отлично практически подготвени за изискванията на работодателите и живота.

 

Професионалната гимназия по механоелектротехника “Н.Й.Вапцаров” е единственото професионално училище по механоелектротехника на територията на град София и София област. Специалността, по която Фесто Производство ЕООД и професионалната гимназия обявяват прием след осми клас за срок от 4 години е „Електрообзавеждане на производството“, а професията е Електротехник.


Дуалното обучение във „Фесто Производство“ ЕООД ще донесе на учениците:

 • Обучение чрез работа в реална среда под ръководството на наставник;
 • Работно време, съобразено с училищните занятия;
 • Осигурени въвеждащи обучения;
 • Възможности за реализация след завършване на специалността;
 • Кариерно развитие в международна компания.