Как работи технологията на галванизирането?

Как работи технологията на галванизирането

Всеки един от нас влиза в контакт с галванизирани предмети ежедневно без да го забелязва: от рамките за очила и частите на кафе машините, през хромираните ръкохватки в банята, до елементите от интериора на автомобила. Например: инструментите и ножиците имат галванично никелово покритие, което ги предпазва от нежеланата ръжда.


Галванизирането включва обработката на изделие, което е изработено от електропроводим метал чрез отлагането на тънък слой от друг метал, с помощта на електрически ток. Технологията за галванизация позволява да се отлагат функционални покрития, чиято дебелина е само няколко микрона и така ценните материали да се използват по целесъобразен и ефикасен начин.


Как работи технологията на галванизирането?
Първо изделието се потапя във вана от разтвор на метална сол (електролит) и се свързва към отрицателния електрод на източник на прав ток (катод). Металът, който ще бъде отлаган (например никел), също се поставя във ваната и се свързва към положителния катод на източника на постоянен ток (анод). Електрическият ток разтваря метала на положителния полюс, като го превръща в метални йони. Тези метални йони се привличат от отрицателния полюс, където се отлагат под формата на метално покритие.


По този начин се постига равномерно покритие на изделието, като е възможно да се отлагат злато, никел, сребро, мед и други метали. Колкото по-дълго се държи изделието във ваната и колкото по-голям е електрическият ток, толкова по-голяма ще бъде и дебелината на покритието. 

 
Галванизиране и почистване от петна в технологичния завод в Scharnhausen
Festo също прилага тази технология в своя технологичен завод в Scharnhausen. В производствените ни вани отделните части на нашите продукти, например корпусите на разпределителите и цилиндрите получават нужните им свойства като химическа устойчивост, твърдост, блясък или устойчивост на корозия именно благодарение на галванизацията.

 

Почистените и обезмаслените алуминиеви части от производственото хале първо се потапят за премахване на петната, при което се отнема слой от около десет микрометра, което е еквивалентно на 0.01 mm. По време на процеса на анодизиране, детайлите получават покритие с дебелина от 20 µm, което ги защитава от корозия и гарантира, че повърхността им е с нисък коефициент на триене.


Когато планирахме технологичния процес в нашия завод, ние от Festo отделихме специално внимание на енергийната ефективност. Точно поради това планиране е възможно да се обработват едновременно няколко елемента в един и същи съд, при което не е нужно да се подменят инструменти за промяна на анодизиращите вещества, а топлообменникът на завода ни позволява да възстановяваме енергия от вентилационната система.

 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България