Създаване на кино

Създаване на кино

Екранът показва преследване в спортен автомобил през алпийски проход. Тесни  завои, бързо ускорение, внезапно спиране - и в същото време вятър в лицето, миризмата на бензин и горещи гуми в носа. Досега кинолюбителите имаха възможност да гледат филми само в 3D кина на визуално ниво. Със специалните седалки за кино, като тези на калифорнийската компания MediaMation, филмите се превръщат в преживяване за всички сетива. Седалките се движат спрямо изображенията и поставят зрителя в средата на действието.

 

Ефектите се получават  с помощта на усъвършенствана технология за автоматизация. Пневматичните задвижвания под седалките ги карат да се движат, като ги повдигат или накланят настрани, в зависимост от това, каква сцена се показва във филма. Други компоненти като стандартните разпределители тип VUVG осигуряват допълнителни ефекти като пориви на вятъра, пръски от вода или миризми, което дава на зрителя чувството, че участва във филма.


За да се постигне най-лесно управлението на тази сложна последователност от действия в столовете е поставен Festo Motion Terminal.  Това представлява многофункционална пневматична платформа за цифрова автоматизация, която може да покрие широк спектър от функции само с един разпределител.

 

Цифрова пневматика – управлявана  от софтуерни приложения


При кино седалките Festo Motion Terminal регулира въздушния поток и налягането във вентилите и задвижванията по такъв начин, че са възможни както бързи и мощни, така  и меки и прецизни движения. В миналото такова разнообразно управление изискваше голям набор от  допълнителни компоненти за автоматизация, които отговаряха за отделните функции. С Festo MotionTerminal повечето от тях вече не са необходими, тъй като той използва софтуерни приложения за реализиране на голям брой функции в един вентил. Така Festo MotionTerminal може да замени над 50 отделни компонента с един хардуерен продукт. Това прави инсталирането, пускането в експлоатация и поддръжката много по-лесни и следователно много по-бързи. Също така е много по-лесно да идентифицирате грешки или потенциални подобрения.

 

Motion Terminal е първата пневматична платформа за автоматизация в света, която се контролира от софтуерни приложенията. С този хардуерен продукт цифровизацията намира своето място в областта на пневматиката и я прави готова за Industry 4.0 - и в бъдеще киното ще се превърне в Cinema 4.0, което  ще бъде преживяване за всички сетива.

 

Тази анимация ви показва, как точно работи Festo Motion Terminal:

 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България