Мечти за бъдещето в 3D

Мечти за бъдещето в 3D

Носите диоптрични очила, за да виждате по-добре. Носите очилата за обогатена реалност, за да може да видите повече. Новите очила подобряват околната среда, като добавят помощна информация генерирана от компютър. Технологиите използващи обогатена реалност (AR) позволяват да видим ежедневните ситуации и работния ни свят по нов начин.


Очилата за AR показват информацията от компютъра директно в полезрението на човека, който ги носи. По този начин притежателят им получава информация в реално време, например инструкции за ремонт могат да бъдат проектирани от екипа по поддръжка в полезрението на потребителят им. По този начин информацията може да бъде разположена директно пред погледа му. Обогатената реалност няма да бъде налична само за очила, а смартфоните също ще могат да допълват на живо записи от камерите с допълнителна информация.


Потребителите на очилата Microsoft HoloLens AR могат да се движат свободно из помещението докато провеждат видео разговор. Видеото от събеседника им ги придружава из стените, мебелите и прозорците на помещението докато се разхождат наоколо. Жестове с ръка позволяват фиксирането на споделени екрани към стените в помещението. Споделените екрани променят размерите си според повърхността. Тази технология има високи изисквания към сензорите. При очилата за AR, оптичната камера сканира повърхнините, а заедно с нея работят и не оптични сензори за определяне на ротация, ускорение или информация от GPS.

 


Сензори и дисплей – взаимодействие в реално време


Дисплеят е фокусният елемент при AR очилата. За разлика от компютъра или смартфона, при очилата е необходима специална система за следене на погледа на потребителя, околната среда и дисплея в реално време. Необходимо е виртуалните обекти да бъдат ориентирани, на правилното място, да бъдат в правилна форма и правилно да взаимодействат с обектите и повърхнините в реалния свят. Системата за следене определя с точност позицията на очилата. Сензорите разпознават дори и най-малкото преместване и настройват дисплея в реално време. Това е единственият начин, по който виртуалните обекти могат да се обновят, ако потребителят премести главата си. Удобната AR е възможна само, ако реалния и виртуалния свят се припокриват прецизно в реално време.

 


Споделяне на информация между системи


Потенциалното приложение на очилата за AR е цифровизацията и мрежовата работа. Към момента с HoloLens на Microsoft можем да проектираме приложения и 3D модели в помещенията. Следващата стъпка за разработчиците на AR е да свържат различните софтуерни системи една с друга и да направят информацията достъпна между различните системи. Това би позволило на потребителите на AR очилата да получават информация например за разписанието на автобусите, докато гледат автобуса или табелката на автобусната спирка.

 


Добавена стойност за индустрията


За работния свят новата технология предоставя множество удобства, всичките от които досега са били само мечти. Например началника на смяната ще може да използва AR очила за да разглежда машините в цеха и да получава информация в реално време за машините в полезрението му. Очилата ще му проектират най-важната информация и веднага ще могат да му изпращат информация ако дадена машина даде грешка. Инженерът ще може да използва интерфейсът на очилата за да пусне отново машината в работен режим. Това са все още мечти за бъдещето, но скоро те могат да станат реалност.

 


Ще видим какво крие за нас бъдещето – може би през чифт очила за AR.

 

Фесто ЕООД Контакти
1592 София
бул. Христофор Колумб 9

Download Map

Контакти

 

За Фесто в България

Festo e водещ световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми.

За Фесто в България