BurgMetaal: ‘We voldoen dagelijks aan strenge kwaliteitseisen eindgebruikers’

Ontnester met Festo onderdelen

 

Ontnester met Festo onderdelen


Van een nieuwe productielijn bij maaltijdenproducent Conveni in Liessel, tot drie trayontnesters met bufferband bij visproducent Profish in Twello. Als ontwikkelaar en bouwer van machines voor de vlees- en visindustrie heeft BurgMetaal de afgelopen jaren samen met Festo een indrukwekkende referentielijst opgebouwd.. Peter van Burg en Jan Molenaar, respectievelijk project- en salesmanager van BurgMetaal, gaan in deze reportage uitgebreid in op deze bewuste keuze.Als specialist in metaalbewerking en in de bouw van klantspecifieke machines voor de voedingsmiddelenindustrie zag BurgMetaal bijna dertig jaar geleden het levenslicht in het Zeeuwse dorp Waterlandkerkje.
„BurgMetaal is begonnen als verspanend bedrijf,” vertelt Jan Molenaar. „Anno 2017 houdt onze afdeling metaalbewerking zich nog altijd bezig met het bewerken van alle soorten metalen en kunststoffen. We verrichten niet alleen eenvoudig draai- en freeswerk, maar kunnen dit werk ook in 3D-vorm verzorgen. Daarnaast is BurgMetaal machines gaan ontwikkelen en bouwen voor de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee zijn we vooral actief in de sectoren vlees, vis en ready meals.”


Burg-trayontnesters

Ruim tien jaar geleden is BurgMetaal zich gaan richten op de bouw van klantspecifieke trayontnesters, waarmee trays, schalen en deksels in talloze verschillende vormen en maten kunnen worden ontnest. „Sindsdien hebben we ons ontwikkeld tot specialist bij uitstek op dit gebied,” zegt Molenaar. „Bij het ontwikkelen en bouwen van onze ontnesters hanteren wij een eenvoudig en onderhoudsvrij ontnestprincipe. Omdat alles wat beweegt ook kapot kan, bevatten onze ontnesters zo weinig mogelijk bewegende delen. Dit weegt positief door in het prijskaartje, dat lager is dan bij veel van onze concurrenten. De ‘Burg-trayontnesters’ onderscheiden zich verder door hun flexibiliteit. Ze zijn snel en eenvoudig om te stellen naar andere formaten, trays, schalen en deksels. Bovendien zijn ze robuust ontworpen en vergen ze mede daardoor weinig onderhoud.”


Klantgericht denken

Naast ontnesters ontwikkelt en bouwt BurgMetaal onder meer transportsystemen, formaatdeelwisselsystemen voor verticale verpakkingsmachines én speciaalmachines, zoals Blister-snijders en sorteerlijnen. „Voor klanten in binnen- én buitenland kunnen wij turnkey projecten van A tot Z verzorgen,” benadrukt Molenaar. „Klantgericht denken is bij ons altijd het uitgangspunt. We gaan aan de slag met de vraag van een klant en gaan net zo lang door tot we voor hem de optimale klantspecifieke oplossing hebben gerealiseerd. Opgeven is bij ons geen optie.”


Verdubbeling productiehal

Naast Nederland heeft BurgMetaal klanten in België, Duitsland, Frankrijk en Engeland. Molenaar: „Zo hebben we de laatste jaren aardig wat aanvragen uit Duitsland gekregen voor ontnesters en specifieke turnkey projecten. Met het oog op de sterk toegenomen vraag naar onze machines uit binnen- en binnenland is in september 2015 de oppervlakte van onze productiehal verdubbeld. In de oude hal waren we uit ons jasje gegroeid. Verder is een gedeelte van ons bedrijf enkele jaren geleden overgehuisd naar Oostburg.”
DRVS-cilinders

Voor de toepassing van kwalitatief hoogwaardige componenten in zijn machines werkt BurgMetaal al ruim vijftien jaar naar volle tevredenheid samen met Festo uit Delft. „Alles in onze trayontnesters en in onze andere machines wat met lucht en pneumatiek te maken heeft, wordt geleverd door Festo,” licht Peter van Burg desgevraagd toe. „Dit loopt uiteen van de luchtslangen tot alle ventielen en cilinders. Zo passen we sinds anderhalf jaar de nieuwste DRVS-cilinders van Festo toe. Deze hoogwaardige, bestendige en waterdichte cilinders modificeren wij zelf bij de bouw van onze machines. Ze zijn uitstekend bestand tegen invloeden van buitenaf.”


Pneumatische onderplaat

In de schakelkast van zijn machines maakt BurgMetaal standaard gebruik van het speciaal voor de foodindustrie ontwikkelde VTUG-ventieleiland in pneumatische multipool-uitvoering.

Peter van Burg: „Dit ventieleiland heeft een pneumatische onderplaat. VTUG kent verder een modulaire opbouw. Hierdoor kunnen er verschillende zogeheten VUVG-ventielen aaneensluitend op worden gemonteerd. Deze ventielen worden door slechts één enkele luchtvoorziening gevoed. Al onze machines hebben dezelfde schakelkast, waar het compacte VTUG-ventieleiland gemakkelijk kan worden ingebouwd. Dankzij de modulaire opbouw van dit ventieleiland kunnen wij de kast in serie bouwen, waardoor wij in staat zijn om goedkoper te produceren. Het ventieleiland in de kast is namelijk uit te breiden met maximaal 16 componenten, wat ons de mogelijkheid biedt om voor uiteenlopende bedrijven klantspecifieke machines te bouwen. De multipool-uitvoering garandeert dat de elektronica is gescheiden van de pneumatiek.”


Korte lijnen

Peter van Burg benadrukt dat BurgMetaal zeer tevreden is over de machine-componenten en de bijbehorende aftersales en service van Festo. „Festo is uitstekend thuis in alle details van onze machines voor de voedingsmiddelenindustrie. Na vijftien jaar passen wij geen componenten van andere leveranciers meer toe en is er bijna sprake van een soort huwelijk tussen onze bedrijven,” lacht hij. „De onderlinge contacten zijn uitstekend, de lijnen zijn kort en we verstaan elkaar altijd wat dat betreft. Het allerbelangrijkste is dat wij dankzij de Festo-componenten kunnen voldoen aan de strenge kwaliteitseisen, die eindgebruikers tegenwoordig aan BurgMetaal stellen.”