CSW: Blik op de toekomst

CSW machine

 

CSW machine


CSW uit Deventer is een machinebouwer die zich met haar machinelijnen richt op een echte nichemarkt. De machines van het bedrijf zijn namelijk specifiek ontwikkeld voor het openen verpakkingen waarin zich een worst aan deksels bevindt. Het bedrijf heeft net geen monopolypositie maar staat wel op nummer één en wil daar graag blijven. Daarom richt CSW zich met een nieuwe visie en een nieuw machineconcept op haar markt die al lang niet meer zo statisch is als vroeger. Door samen te werken met een partij als Festo, weet het bedrijf zich technisch gesteund én is verzekerd van een kwalitatief hoogwaardige componenten die bovendien wereldwijd beschikbaar zijn.

 

Meer dan dertig jaar ervaring heeft CSW inmiddels in het ontwikkelen, bouwen en verkopen van machines die deksels uit hun verpakking kunnen halen. Het gaat daarbij om verpakkingen van papier of plastic en deksels die bedoeld zijn voor de voedingsmiddelenindustrie. Bijvoorbeeld voor het afsluiten van frisdrank- of bierblikjes of blikken (baby)voeding. In principe zijn er drie standaard lijnen ontwikkeld die zich onderscheiden door de grootte van de output. Zo is het met de ‘langzame’ machines mogelijk tot 36.000 deksels per uur uit te pakken terwijl dit aantal bij de snelle machines oploopt tot boven de 120.000 stuks. De derde lijn bevindt zich qua capaciteit hier tussenin.


Werking 

Het machineconcept is zodanig opgebouwd dat 85 tot 90% standaard is. Dat betekent dat een belangrijk deel van de machine eigenlijk al op voorraad staat en dat de overige 10 tot 15% wordt toegevoegd op basis van klantspecificaties. Dit kan betrekking hebben op bijvoorbeeld de visualisatie, de kleur van de bekabeling, het materiaal van bepaalde onderdelen of de toevoeging van een palletiser. Omdat het bedrijf bovendien wereldwijd haar producten afzet, zijn er vaak ook specifieke voorwaarden met betrekking tot de besturing of een bepaalde certificering.
Het standaard deel van de machine bestaat grofweg uit een invoerstation, de unit waarin de verpakking wordt geopend en de uitvoer. Bij de invoer worden de blikdeksels in de betreffende verpakking in de machine gelegd. Bij de ‘slow’ versie gebeurt dit vaak handmatig terwijl de highspeed versies gebruik kunnen maken van een aanvoer met behulp van een robot. Een dergelijke rol is rond de 1200 mm lang en omvat ongeveer 600 blikdeksels. Door het openen van een luik rolt één verpakking door in de machine waar hij zich langs een stilstand mes beweegt. Hierbij wordt de verpakking opengesneden; het papier belandt in de onderliggende papier container en de deksels worden via draadgoten als ‘worst’ uitgevoerd door zogenaamde pushers. De deksels worden in alle gevallen bij elkaar gehouden waarbij de achterste worst het exemplaar voor hem doorduwt. Afhankelijk van de te overbruggen afstand naar de volgende machine worden in het traject nog extra pushers toegevoegd.


Buffer

Omdat het uitpakken van de deksels in principe een soort batchproces is terwijl het vullen van de blikjes continu doorgaat, beschikken de nieuwste highspeedmachines over een buffer waarin de deksels tijdelijk zijn op te slaan. Hiermee is een extra zekerheid ingebouwd dat het continue vulproces ook continu door kan blijven gaan. Wim ten Voorde, werkzaam bij de afdeling sales bij CSW: “Een belangrijk aspect omdat iedere seconde stilstand hier letterlijk winstderving betekent. Als je bedenkt dat onze highspeed machines tot meer dan 120.000 deksels per uur uitpakken, dan betekent dit dat er ook zoveel blikjes worden gevuld en gesloten. Ieder uur stilstand betekent dus dit aantal blikjes minder als output.”Cilinders, ventielen en ventieleilanden

Voor diverse bewegingen in de machine maakt CSW gebruik van pneumatische cilinders, ventielen en ook de ventieleilanden van Festo. Sander Fiering, inkoper bij CSW: “We hebben al jarenlang een uitstekende relatie met dit bedrijf. Buiten het feit dat de producten die ze leveren de vereiste hoge kwaliteit hebben, kunnen we ook altijd terecht met technische vragen. Zo heeft Festo onlangs voor ons nog een aantal berekeningen gemaakt waarmee we bevestigd werden in een nieuw ontwerp van één van onze machines. Altijd goed wanneer specialisten willen meedenken om zo tot een optimaal eindresultaat te komen met zo min mogelijk kinderziektes.


Daarnaast introduceert Festo ook regelmatig nieuwe producten die voor ons en onze klanten toegevoegde waarde hebben. In de nieuwe machine (hierover later meer) zijn bijvoorbeeld diverse cilinders, een DGC-as en het VTUG ventieleiland toegepast. Overgaan naar nieuwe producten is onder meer van belang wanneer oude series ophouden te bestaan. Het is dan goed om zo snel mogelijk over te stappen zodat onze klanten later geen problemen hebben met het bestellen van reserve-onderdelen. Dat brengt me trouwens op nog een ander voordeel van Festo: Dit bedrijf is – net als onze klanten – wereldwijd vertegenwoordigd. Hierdoor kan de eindgebruiker eigenlijk altijd in eigen land ergens terecht voor componenten en reserve-onderdelen.”


Wim ten Voorde vult aan: “De samenwerking verloopt bovendien bijzonder prettig. Vragen worden altijd op korte termijn beantwoord en als het nodig is dat er iemand langskomt of meekijkt met een probleem, dan is dat altijd mogelijk. Goed om te weten dat leveranciers náást je staan in plaats van tegenover je.


Product- en marktontwikkeling

Door het feit dat CSW een echte nichemarkt bedient en daarin één van de weinige bedrijven is die dit type machines bouwt, staat het bedrijf al jaren met stip op 1. “Dat betekent echter niet dat we rustig achterover kunnen leunen en rustig kunnen doorgaan met het produceren van de huidige generatie” zegt Ten Voorde. “Integendeel. Met de komst van een nieuw management, ontwikkelen we ons van een bedrijf dat vooral product-georiënteerd was naar een onderneming die de machines nóg beter wil afstemmen op de wensen van de klant. 


En dat moet ook in deze tijd. Zijn blikjes eigenlijk jarenlang ongewijzigd gebleven: op dit moment zijn grote partijen bezig met het op de markt brengen van afsluitbare blikjes. Vooral de versies met energydranken. De wijziging is daarbij vooral te vinden in de deksels die voorzien zijn van een kunststof afsluitdop. Een prachtige vinding en marketing tool die echter voor onze machines nogal wat gevolgen heeft. Zo zijn de deksels bijvoorbeeld behoorlijk veel dikker waardoor er veel minder in een verpakking gaan. Als onze machines dus de vulmachines willen bijhouden, zullen er meer verpakkingen in dezelfde tijdseenheid moeten worden opengesneden.”


Inmiddels wordt het prototype voor de verwerking van de verpakkingen met nieuwe deksels gebouwd en getest in de eigen werkplaats. Het werk vordert gestaag. “Dat moet ook wel” geeft Sander Fiering aan. “We willen deze machine graag groots op de Drinktec in München presenteren. Samen met de succesvolle multifeeder buffer carrousel. Ik denk dat we met deze nieuwe machines op deze grote beurs voor ‘beverage and liquid food industry’, absoluut de aandacht zullen trekken. Niet alleen van de frisdrank- en bierindustrie maar zeker ook van de (baby)voedingsmiddelensector.”