Samenwerking Festo en Brainport Industries Campus

Brainport en Festo ondertekenen intentieovereenkomst

 

John Blankendaal (Directeur Brainport Industries) en Dennis van Beers (Directeur Festo NL) tekenen in bijzijn van Minister Kamp


Op de Hannover Messe 2017 hebben Festo en Brainport Industries een samenwerkingsovereenkomst getekend in aanwezigheid van minister Henk Kamp van economische zaken. Beide partijen zijn overeengekomen om nauw samen te werken aan de nieuw te ontwikkelen Brainport Industries Campus waar de ‘Factory of the Future’ gerealiseerd gaat worden. 

De Nederlandse high tech industrie is een wereld leidend ecosysteem, waarin standaarden worden ontwikkeld op het gebied van industriële innovatie en waardeketenintegratie. Als een voorloper op het gebied van markt trends en natuurlijk – customization. Voor de komende 4-5 jaar zien we een sterk push pull effect tussen Semicon, de Nederlandse high tech industrie en andere industriële segmenten. Customization en systeemarchitectuur zullen overgenomen worden door andere industrieën waarbij energie efficiency, elektrische automatisering en cyber fysieke systemen in toenemende mate worden geïntegreerd in (toekomstige) productielijnen.


De weg naar succes is om je partners te vinden in het innovatieproces, sterk gedreven door NGO’s en industriële organisaties zoals Brainport Industries in naam van smart industry. Doorslaggevend daarin is het doorgronden en verbinden van smart customization en cyber fysieke systemen om een belangrijke stap in de richting van de ‘Factory of the Future’ te zetten.  Bedrijven die zich nog steeds bezighouden met intrinsieke innovaties, bewegen veel te langzaam om ‘op de innovatietrein te springen’. Uiteindelijk biedt een sterke combinatie van smart customization en cyber fysieke systemen een enorm scala aan mogelijkheden van energie efficiënte en intelligente ‘enkel stuks’ productiemethodes tot nieuwe business modellen.


Brainport Industries Campus: 

Brainport Industries werkt met marktleiders en Sterke innovators om de nieuwe Brainport Industries Campus op te zetten. Deze ‘Factory of the’ zal de eerste demonstratie worden van de integratie van de Nederlandse industrie, entrepreneurs, fieldlab en technisch onderwijs en competentie ontwikkeling op één locatie. Het resultaat zal niet alleen zijn het praten over smart industry, maar het ‘doen’. Festo is sterk verbonden aan dit initiatief met drie pijlers: 

  • Ontwikkelpartner voor de high tech industrie met een focus op Smart Industry 
  • Applicatie en kennisontwikkeling in engineering & prototyping 
  • Technische competentie ontwikkeling met Cyber fysieke leeromgevingen voor scholen en bedrijven 


Over Brainport Industries

Internationale OEMs die zich bezighouden met high mix, low volume, high complexity machinebouw besteden steeds vaker naast de fabricage van componenten, sub-assemblies en grotere non-core submodules ook de ontwikkeling en engineering uit aan strategische toeleveranciers in de High Tech maakindustrie. Zij vragen toeleveranciers om voor deze modules de gehele verantwoordelijkheid te dragen en daarmee ook de ontwikkeling te doen. Toeleveranciers verleggen naar aanleiding van deze verschuiving steeds weer hun grenzen: de grenzen op het gebied van maakbaarheid, de grenzen met betrekking tot verantwoordelijkheden, maar ook de landsgrenzen om daarmee nieuwe, buitenlandse markten te ontginnen. 

Brainport Industries biedt hen vruchtbare grond en een structuur voor deze samenwerking in projecten op het gebied van technologie, markt en mens.  Het is een omgeving waarin een constante stroom van kenniswerkers en vakmensen Nederlandse toeleveranciers in staat stelt hun omzet te verhogen en zich door te ontwikkelen tot marktleiders.