Varstvo podatkov
Pravilnik o piškotkih

1. Kaj je piškotek?


Piškotek je majhen podatkovni paket, ki se izmenjuje med računalniškimi programi in shrani na vaši končni napravi (na primer osebnem računalniku, prenosniku ali pametnem telefonu), ko obiščete spletno mesto. Piškotki vsebujejo ID piškotka, ki deluje kot edinstveni identifikator za vsakega od posameznih piškotkov. ID je sestavljen iz zaporedja znakov, prek katerega se spletna mesta in strežniki lahko povežejo z določenim spletnim brskalnikom, v katerem je piškotek shranjen. To obiskanim spletnim mestom in strežnikom omogoča razlikovanje uporabnikovega brskalnika od drugih brskalnikov, ki vsebujejo drugačne piškotke. Določen spletni brskalnik je prepoznan in identificiran s pomočjo edinstvenega ID piškotka.

 

2. Kakšne vrste piškotkov poznamo?

 

Lastni piškotki
Piškotki, ki jih na vašo napravo namestijo podjetja, ki upravljajo obiskana spletna mesta.

 

Piškotki tretjih strank
Piškotki, ki se na vašo napravo shranijo prek spletnih mest, ki jih obiščete. Te piškotke podjetja nameščajo z namenom analiziranja spletnega mesta, prek česar lahko operaterju posredujejo določene informacije, na primer število obiskovalcev posamezne spletne strani.

 

Trajni piškotki
Ti piškotki ostanejo na vaši napravi, ko zaprete spletni brskalnik, in se znova aktivirajo ob ponovnem obisku spletnega mesta, ki je ustvarilo piškotek.

 

Sejni piškotki

Ti piškotki niso trajno shranjeni na vaši napravi. Namenjeni so izboljšanju vaše izkušnje brskanja na spletnem mestu, na primer tako, da vam omogočajo prehajanje med spletnimi mesti brez potrebe po ponovnem vpisu. Ko zaprete spletni brskalnik, se z vašega računalnika izbrišejo vsi sejni piškotki.

 

Flash piškotki
Te piškotke nameščajo spletna mesta, ki vsebujejo multimedijske vsebine. Za predvajanje tovrstne vsebine je potrebna programska oprema Adobe Flash. To izboljša hitrost prenašanja vsebine in shranjevanja informacij.

 

3. V katere namene se piškotki uporabljajo?


Informacije, ki jih generirajo piškotki, so potrebne za:

 • pravilen prikaz vsebine spletnih mest,
 • za optimizacijo vsebin zadevnih spletnih mest in oglasov, prikazanih na teh spletnih mestih,
 • za zagotavljanje dolgoročne funkcionalnosti IT sistemov in spletnih tehnologij ter
 • zagotavljanje informacij pooblaščenim organom pregona v primeru kibernetskega napada.
 • Poleg statističnih analiz se zadevni podatki in informacije analizirajo tudi za izboljšanje varstva podatkov in zaščite podatkov v naši družbi, s čimer želimo zagotoviti, da so osebni podatki, ki jih obdelujemo, zaščiteni na najučinkovitejši možen način.

 

4. V katere namene družba Festo uporablja piškotke?

 

Družba Festo piškotke uporablja v različne namene, in sicer:

 • da vam lahko zagotovimo spletna mesta in aplikacije družbe Festo, ki jih uporabljate;
 • da vas prepoznamo in identificiramo, ko uporabljate naša spletna mesta in aplikacije, ter vam tako ponudimo tiste storitve, ki ste jih zahtevali;
 • da zagotovimo dodatno zaščito v okviru našega spletnega središča za podporo strankam in postopka spletnega naročanja;
 • da lahko sledimo informacijam, ki ste nam jih posredovali, na primer glede izdelkov, ki ste jih dodali v košarico v naši spletni trgovini;
 • da lahko shranimo vaše nastavitve ali mesto, na katerem ste končali z uporabo spletnega mesta ali aplikacije družbe Festo;
 • da analiziramo vašo uporabo spletnih mest in aplikacij družbe Festo ter jih na podlagi tega izboljšamo ter spletna mesta in spletne storitve prilagodimo vašim domnevnim interesom;
 • da bolje razumemo vaše domnevne interese in vam na podlagi teh ponudimo bolj relevantno vsebino na spletnem mestu družbe Festo.

 

Družba Festo uporablja piškotke z naslednjimi funkcijami:


Funkcionalni piškotki

 

Poznamo dve vrsti funkcionalnih piškotkov

- piškotki za zagotavljanje osnovne funkcionalnosti spletnega mesta,
- piškotki za izboljšanje uporabniške izkušnje.

 

Slednji omogočajo, da si portal »zapomni« vse vnose ali nastavitve (npr. prijava, jezik, velikost pisave in druge nastavitve prikaza), ki ste jih določili v določenem trenutku, tako da vam jih ni treba nastavljati ob vsakem obisku in uporabi spletnega mesta.

 

Piškotki za analizo uspešnosti spletnega mesta

Piškotki, ki nam pomagajo izboljšati spletno mesto, nam posredujejo zbrane statistične podatke, kot so skupno število obiskovalcev spletnega mesta in najpogosteje ogledani deli spletnega mesta. Tovrstni piškotki so lahko nameščeni s strani zunanjih ponudnikov storitev analize, ki delujejo v našem imenu.

 

Piškotki, vezani na interese, in ciljni piškotki
Z namenom ponujati najrelevantnejše informacije o svojih izdelkih in storitvah, uporabljamo piškotke, ki prepoznajo, katero vsebino ste si ogledali na našem spletnem mestu; slednji so namenjeni tudi temu, da manjše število oglasov, ki se prikazujejo v izbranih razdelkih našega spletnega mesta, oglašuje specifične izdelke ali dodatne storitve, ki bi obiskovalca lahko zanimale, hkrati pa spremljajo splošno učinkovitost oglaševanja na našem spletnem mestu.

 

5. Kako lahko upravljate piškotke?

 

Če želite, lahko piškotke upravljate in/ali izbrišete.

Navodila za to najdete na naslednji povezavi:  http://www.aboutcookies.org/ (angleško).

 

Piškotke, shranjene na svojem računalniku, lahko izbrišete. Poleg tega večina brskalnikov omogoča nastavitev preprečevanja shranjevanja piškotkov. Če se odločite za to možnost, boste morda morali ob vsakem obisku spletnega mesta določene nastavitve nastaviti ročno, nekatere funkcije pa so lahko omejene. Če onemogočite vse piškotke, nekatere osnovne funkcije našega spletnega mesta morda ne bodo več delovale.
S klikom na izbirna polja v spodnjem upravljalniku piškotkov lahko izberete, katere vrste piškotkov družbe Festo sprejemate:


+ Ciljni piškotki

+ Izboljšanje delovanja

+ Funkcionalni piškotki

+ Piškotki, ki so nujni

+ Ciljni piškotki

za statistiko

Ti vključujejo piškotke, ki podjetju Festo omogočajo optimiziranje svojega spletnega mesta s pomočjo sledenja uporabnikom. Ti piškotki se shranjujejo anonimno.

+ Izboljšanje delovanja

za preprostejšo uporabo

Ti piškotki uporabnikom pomagajo, tako da jim nudijo predloge, prilagojene njihovemu vedenju.

+ Funkcionalni piškotki

za vašo korist

Ti piškotki izboljšajo delovanje in praktičnost spletnega mesta. Shranjujejo lahko na primer šifrirane uporabniške podatke, ki omogočajo samodejno prijavo. Ti piškotki se lahko shranjujejo za daljša časovna obdobja.

+ Piškotki, ki so nujni

za osnovne funkcije

Ti piškotki so potrebni za zagotavljanje osnovnih funkcij spletnega mesta in spletne trgovine družbe Festo. Teh piškotkov ni mogoče onemogočiti.