Zadivljujuća priroda - Tehnologija u 60 sec

Zadivljujuca priroda

Bionika je nepresušan izvor znanja. Posmatrajući prirodu, naučnici stiču nova saznanja koja koriste za razvoj inovativnih tehnologija. Nova saznanja obogaćuju dosadašnja, novim pogledima na iste stvari ili na kreativan način, kombinuju postojeća znanja stvarajući nove ideje.

 

Odozdo-na-gore
U razvoju uspešnih bioničkih tehnologija primenjuju se dva pristupa: odozdo-na-gore i odozgo-na-dole. U slučaju metode odozgo-na-dole, naučnici proučavaju određeni prirodni fenomen na osnovu koga razvijaju model za tehničku primenu u praksi. Dobar primer ove metode predstavlja primena FinRay Effect-a koji se bazira na ponašanju ribljeg repnog peraja. Suprotno od do tada poznatog, biolog Leif Kniese je na pecanju primetio da kada se dodirne repno peraje ribe, ono se dodatno priljubi uz predmet koji ga dodiruje, umesto da se odbije od njega. Ovo zapažanje je u saradnji sa kompanijom Festo dovelo do razvoja industrijske aplikacije adaptivnog DHDG gripera.

 

Odozgo-na-dole
Proces odozgo-na-dole se odvija u suprotnom smeru. Započinje traženjem rešenja u prirodi za konkretan tehnički problem. Na primer, ne tako davno bilo je prilično komplikovano podići predmet glatkih površina bez korišćenja gripera i adhezivnih jedinjenja. Nakon duge potrage, naučnici su otkrili biološki model kod gecko guštera koji je sposoban da se penje po površinama glatkim kao ogledalo.
 
Samo jedna nožica geco guštera poseduje 29 000 lepljivih elemenata po kvadratnom centimetru, što je dovoljno da nosi masu od čak 10 kg. Zhavaljujući ovom saznanju Festo je razvio NanoForceGripper koji je u stanju da veoma efikasno prihvata objekte sa glatkom površinom.

 

Bez obzira koji se metod primenjuje, bionika će nastaviti da inspiriše senzacionalna rešenja i promoviše inovativne tehnologije u budućnosti.

 

Za više informacija pogledajte trenutne projekte programa Festo Bionic Learning Network

 

O nama

Festo je vodeći svetski proizvodjač pneumatskih i elektronskih komponenata i sistema namenjenih automatizaciji proizvodnih procesa.

Detaljnije

 

Kontaktirajte nas

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na:

Festo Srbija
Omladinskih brigada 90v
(poslovni centar Airport City)
11070 Novi Beograd, Srbija
+381 11 7853 900
info@festo.rs
FestoSrbija na Facebook-u