Festo projekti inspirisani prirodom

BionicOpter

Svake godine na Sajmu tehnike u Hanoveru Festo u okviru svog programa Bionic Learning Network predstavlja nove projekte inspirisane prirodom. Isto je bilo i ove godine. Kroz projekte  “BionicOpter”, “WaveHandling” i “LearningGripper”, Festo je pokazao kako principi preuzeti iz prirode mogu biti primenjeni na polju automatizacije.

 

Kao vodeći svetski proizvođač pneumatskih i električnih rešenja za automatizaciju proizvodnje i proizvodnih procesa, osnovni zadatak kompanije Festo je stvaranje inovativnih rešenja koja će njegovim klijentima obezbediti proizvodne sisteme budućnosti. Novi projekti iz programa Festo Bionic Learning Network donose viziju budućih sitema za proizvodnju.

 

 

BionicOpter

BionicOpter – Inspirisani letom Vilin konjica

Nakon leta ptice koji je razotkriven 2010. kroz projekat SmartBird, razvojni inženjeri su postavili sebi sledeći veliki izazov – modeliranje leta vilin konjica. Kao i pravi vilin konjic, BionicOpter može da leti u svim pravcima i izvodi najsloženije manevre u letu. U mogućnosti je da svako svoje krilo nezavisno pokreće što mu omogućava da naglo usporava i skreće, da ekstremno brzo ubrzava ili da leti unazad. BionicOpter je prvi leteći objekat u istoriji koji može da izvede sve manevre u letu koje zajedno mogu da izvedu helikopter, avion i zmaj. Da stvar bude zanimljivija, uprkos svojoj kompleksnosti, mehaničkim vilin konjicom se može upravljati čak i mobilnim telefonom.

 

Sa rasponom krila od 63 cm i dužinom od 44 cm ovaj leteći objekat teži samo 175 grama. Konstrukcija krila izrađena je od karbonskih vlakana preko koje je zategnuta ultra tanka i izdržljiva folija. Senzori, aktuatori i automatika su upakovani u ekstremno kompaktan prostor, dok je za upravljanje letom zadužen napredni softver koji u realnom vremenu prima i obrađuje podatke, i šalje impulse letelici.

 

Pogledajte VIDEO snimak leta BionicOpter-a

 

 

WaveHandling

WaveHandling - Modularni konvejer

WaveHandling predstavlja pneumatski konvejer koji menjajući oblik svoje transportne površine može pomerati i sortirati objekte po zadatom kriterijumu. Inspiraciju za ovaj projekat inženjeri su pronašli u talasnom kretanju u prirodi. Kretanje vazduha preko ravne vodene površine izaziva male nabore koji vremenom prerastaju u talase. Talasi ne pomeraju vodu, već zapravo prenose energiju. Molekuli vode se kreću gore-dole ali grubo govoreći ostaju na istom mestu. Ipak, proizvedena energija uzrokuje kretanje talasa na površini vode.

 

WaveHandling sistem se ponaša na sličan način. Brojni pneumatski mehovi svojim kretanjem stvaraju upravljive talase koji transportuju predmet u željenom pravcu. Potencijalna primena ovog sistema je u prehrambenoj industriji za automatizovani transport voća i povrća, i njihovo sortiranje.

 

 

Pogledajte VIDEO snimak rada WaveHandling projekta

 

 

Learning Gripper

LearningGripper – Inteligentni griperi

LearningGripper je griper sa četri prsta koji podseća na pojednostavljenu ljudsku šaku. Prsti gripera se pokreću putem 12 niskopritisnih pneumatskih mehova, a ono što ovaj griper čini tako posebnim jeste njegova sposobnost da uči. U stanju je da obavi tako kompleksne zadatke kao što su prihvatanje i pozicioniranje objekta u obliku lopte.

 

Kada se u njega postavi predmet, griper sebi zadaje zadatak da nauči o obliku i da ga postavi u željenu poziciju. Poput ljudske šake, griper dodiruje i okreće predmet i zahvaljujući kompleksnom softveru uči o obliku predmeta. U budućnosti, proizvodni sistemi će biti u mogućnosti da samostalno uče o obliku predmeta i da se bez ljudske interakcije adaptiraju novim uslovima proizvodnje.

 

Pogledajte VIDEO demonstraciju rada sistema LearningGripper

 

 

Kontaktirajte nas

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na:

Festo Srbija
Omladinskih brigada 90v
(poslovni centar Airport City)
11070 Novi Beograd, Srbija
+381 11 7853 900
info@festo.rs
FestoSrbija na Facebook-u

 

O nama

Festo je vodeći svetski proizvodjač pneumatskih i elektronskih komponenata i sistema namenjenih automatizaciji proizvodnih procesa.

Detaljnije