Kompanija Festo Srbija predstavila dostignuća Industrije 4.0

Konferencija Industrija 4.0

 

Kompanija Festo je u sredu 30.05.2018. godine u hotelu Hyatt, u Beogradu, ogranizovala konferenciju „Industrija 4.0“ na kojoj su prikazani proizvodi i rešenja namenjena platformi četvrte industrijske revolucije. Konferenciji je prisustvovalo preko 300 učesnika iz vodećih proizvodnih kompanija, obrazovnog sektora (tehničke škole i fakulteti) , predstavnika Vlade i drugih uvaženih privrednika iz Srbije i regiona.

 

Kompanija Festo je, kao vodeći svetski proizvođač opreme za industrijsku i procesnu automatizaciju i lider u oblasti profesionalne obuke u industriji, srpskim privrednicima kroz prezentaciju približila najnovija dostignuća Industrije 4.0. Uz asistenciju Festo inženjera i svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa najnovijim dostignućima kompanije Festo, koja su u skladu sa tehničnko tehnološkim napredkom svetskih tržišnih lidera. Festo igra aktivnu ulogu u svim relevantnim standardizacionim telima za Industriju 4.0 . Jedna je od 4 kompanije u Upravnom komitetu inicijative Industrija 4.0 i savetuje nemačku federalnu vladu o “Industry 4.0 platform” inicijativi.

 

Festo već isporučuje proizvode Industrije 4.0: integrirani pogonski paketi, modularni ventilni terminali sa OPC-UA i IOT gatevai-om, decentralizovane CODESIS kontrole i autonomni mehatronski podsistemi u IP20 ili IP65. Osim toga, postoje i aplikacije i Cloud koncepti. Takođe Festo Motion Terminal je prva platforma za automatizaciju koja se gradi kao sajber-fizički sistem koji zamenjuje do 50 individualnih pneumatskih funkcija.

 

Festo, za razliku od konsultantskih kompanija, koristi svoje sposobnosti da generiše dovoljno korisničkog iskustva kroz pilot projekate u sopstvenoj proizvodnji, a uključuje teme kao što su upravljanje energijom i optimizacija, inovativni koncepti standardizovanog umrežavanja, mobilno održavanje preko tableta ili automatizacija fleksibilnh sistemima za pojedine proizvode.

 

 

Indusrija 4.0

Umrežavanje
Festo je opremio mnoge mašine sa OPC-UA kao osnovom za optimizovan Kanban koncept protoka. Ako određeni resurs u višeznačnom proizvodnom nizu ne uspe i to rezultira smanjenjem proizvodnih kapaciteta, svi koraci u toku samog procesa se automatski menjaju kako bi ih optimizovali u ovo usko grlo čime se izbegava potreba za skladištima pufera koji bi inače morali biti obrađeni uz velike troškove, noću ili tokom vikenda. Takođe uvođenje tableta u održavanje se pokazalo kao genijalan korak, jer ne samo da povećava ukupnu efikasnost sistema i OEE svih proizvodnih sistema, povećava se i motivisanost radne snage. U budućnosti, umrežavanje će optimizirati stvaranje bogatstva uz povraćaj investicije u roku od šest meseci.U korak sa potrebama klijenta
Korisničke aplikacije u Nemačkoj i inostranstvu otkrivaju inovativni potencijal Industrije 4.0 širom sveta. Na primer, Festo-ovi kupci konzistentno izgrađuju modularne koncepte mašina prema industrijskom pristupu 4.0 za automobilsku industriju i štede sedmice između ponude i isporuke ili koriste IP65 kontrolere iz Festa za automatizaciju bez kontrolnih ormara kako bi ponudili niže cene.Drugi korisnici prevazilaze prepreke koje su odobrene od strane FDA s revolucionarnim Festo Motion Terminalom, čime se izbegava potreba za promenama serije i promenama formata na ručnim ventilima za kontrolu protoka. Drugi razmatraju prenošenje delova svog preventivnog održavanja i poslova rezervnih delova na Festo putem Cloud-baziranih koncepata kako bi im omogućili da se koncentrišu na svoje osnovne poslove u skladu sa principima ručnog upravljanja - istovremeno sa razvojem novog modela za određivanje cena.


Industrija 4.0

Edukacija
Za predstavnike obrazovnih institucija, fakulteta i srednjih stručnih škola je tema Industrije 4.0 bitna jer bez njihovog angažmana u ovoj oblasti neće biti ljudi (kadrova) koji će moći da se uhvate u koštac sa novim tehnologijama koje Industrija 4.0 donosi. Edukovani i upotrebljivi kadrovi za Industriju 4.0 koje naš obrazovni sistem treba da iškoluje su i najvažniji resurs bez koga neće biti napretka ni u prethodno pomenutim oblastima industrjske proizvodnje i mašinogradnje niti napretka srpske privrede uopšte. Stoga je veči deo konferencije posvećen edukaciji i učilima za Industriju 4.0, jer je to prvi i najvažniji korak da bi se nešto pozitivno desilo na duže staze u oblasti industrije.

 
O kompaniji Festo
Kompanija Festo je vodeći svetski proizvođač opreme za industrijsku i procesnu automatizaciju. Snaga naše kompanije ogleda se u inovativnim rešenjima što dokazuje preko 30.000 proizvoda i 2.900 svetski priznatih patenata. Za naših 300.000 kupaca u preko 250 zemalja uvek smo na raspolaganju. Svakodnevno preko 19.000 zaposlenih pronalazi rešenja za unapređenje poslovanja svojih partnera. Iz tog razloga, kompanija Festo je postala sinonim za inovacije u industrijskoj i procesnoj automatizaciji.O Festo Didactic
Festo Didactic je deo kompanije Festo koji je globalni lider u oblasti profesionalne obuke u industriji i koji u svojoj ponudi obuhvata od prodaje edukativne opreme za centre za obuku, pa sve do treninga i konsaltinga za kompanije u oblasti proizvodne i procesne automatizacije. Naš cilj je da maksimiziramo proces učenja u edukativnim institucijama i industrijskim kompanijama širom sveta.

Industry4.0

Kontaktirajte nas

Za dodatne informacije možete nas kontaktirati na:

Festo Srbija
Omladinskih brigada 90v
(poslovni centar Airport City)
11070 Novi Beograd, Srbija
+381 11 7853 900
info@festo.rs
FestoSrbija na Facebook-u