3/12/2018

Met kunstmatige intelligentie naar een hoger niveau

Met kunstmatige intelligentie naar een hoger niveau

Gedigitaliseerde producten van Festo verhogen de toekomstige toegevoegde waarde
Nieuwe technologieën openen thans nog onbekende marktkansen.

Nieuwe technologieën openen thans nog onbekende marktkansen. Dat geldt des te meer voor de digitalisering in de machine- en installatiebouw. Festo heeft zich tot doel gesteld om klanten en partners in dit transformatieproces naar het digitale tijdperk te begeleiden en mee te nemen. Met de overname van het   informaticabedrijf Resolto is Festo er klaar voor om zijn   automatiseringstechniek naar een hoger niveau te tillen: de inzet van   kunstmatige intelligentie.

 

Hoe trots waren de eigenaren van de klassieke Nokia 3310 in 2000 op hun robuuste mobiele telefoon. De fabrikant Nokia maakte een miljardenomzet dankzij het grote aantal verkochte toestellen, echter vrijwel alleen met de hardware zelf. Bijna 20 jaar later is de hardware van de iPhone X niet alleen veel duurder, maar genereert dankzij de digitalisering ook een boom voor nieuwe businessmodellen en nieuwe markten: meer dan 100.000 apps zijn beschikbaar in de Apple Store die alleen al een markt van 9,5 mld. euro voor muziek en software vormen. Tendens stijgend.

 

Slimme oplossingen

Ook in de automatiseringstechniek worden in het digitaliseringstijdperk klassieke automatiseringsproducten voor slimme oplossingen ontwikkeld zoals aandrijvingen, controllers, ventielen of luchtverzorgingseenheden: deze integreren steeds meer functies en kunnen zowel onderling als met de hogere automatiseringsniveaus communiceren dankzij sensorsystemen, intelligentie en op software gebaseerde functies.

 

Voorbeeld: Een klassieke eenheid van onderhoudsapparatuur uit de D-serie bewerkt de perslucht – met filters, olie- en waterafscheiders wordt een hogere persluchtkwaliteit bereikt. De onderhoudsapparatuur uit de MS-serie met de energie-efficiëntiemodule MSE6-E2M doet dat ook, maar kan nog veel meer: uitgerust met sensoren verzamelt de module gegevens, die kunnen worden geanalyseerd om bij afwijkingen tegen te kunnen sturen. Zo kunnen niet alleen lekkages worden herkend en gemeld, maar kunnen procesrelevante gegevens worden onderworpen aan condition-monitoring. Dankzij het lagere persluchtgebruik kan tot 30% energie worden bespaard.

 

Veel meer dan inbouwen en vergeten

“Producten van Festo volgden decennialang het credo ’Inbouwen en vergeten’. Dit geldt weliswaar nog steeds, maar de producten van het bedrijf Festo scheppen vandaag de dag ook nog eens extra toegevoegde waarde – dankzij de digitalisering”, aldus dr. Frank Melzer, directeur Product- en Technologiemanagement bij Festo AG.

 

Festo gaat nu nog een stap verder: met de overname van Resolto Informatik GmbH in het voorjaar 2018 zijn oplossingen mogelijk op het gebied van kunstmatige intelligentie in realtimetoepassingen. Gegevens worden reeds in het veld, dichtbij de machine, geïnterpreteerd. Hierdoor kunnen energiebesparingen en kortere cyclustijden gerealiseerd en machine-uitval en productiefouten gereduceerd worden.

 

De softwareoplossing SCRAITEC van Resolto bijvoorbeeld kent de gezonde toestand van de installatie en detecteert in een realtime-analyse van sensorgegevens iedere afwijking in een installatie. SCRAITEC levert vroegtijdige en precieze prognoses, maakt diagnoses en adviseert maatregelen. “Het onderwerp analytics en kunstmatige intelligentie gaat onze productportfolio enorm beïnvloeden doordat bijvoorbeeld KI-algoritmes zowel in de cloud als direct in de componenten van Festo kunnen worden geïntegreerd”, beschrijft Melzer de voordelen van de acquisitie.

 

www.festo.com/iot

 

Over Festo:

Festo AG is zowel global-player als onafhankelijk familiebedrijf uit het Duitse Esslingen am Neckar. Het bedrijf levert pneumatische en elektrische automatiseringstechniek aan zo'n 300.000 klanten in de fabrieks- en procesautomatisering in meer dan 40 branches. De producten en services zijn verkrijgbaar in 176 landen. In 2017 maakten zo'n 20.100 medewerkers in 61 landen en in meer dan 250 vestigingen een omzet van ongeveer 3,1 mld. euro. Daarvan wordt jaarlijks ruim 8% in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd.

 

Het opleidingsbedrijf besteedt jaarlijks ongeveer 1,5% van de omzet aan bij- en nascholing. Het bijscholingsaanbod geldt niet alleen voor de medewerkers: met Festo Didactic SE is de automatiseringstechniek in industriële bij- en nascholingsprogramma's ook toegankelijk voor klanten, studenten en medewerkers in opleiding.

Contact:

Christopher Haug

+49(711)347-4032
+49(711)34754-4032

Festo Media Service

 
 

Photos

Caption Download
Festo persfoto Dr. Frank Melzer “KI-algoritmes zullen toegepast worden in de automatiseringsproducten van Festo en bieden extra toegevoegde waarde voor onze klanten”, legt dr. Frank Melzer, directeur Product- en Technologiemanagement uit.” (Foto: Festo AG & Co. KG)
Festo persfoto E2M Module Duizendpoot onderhoudsapparaat: uitgerust met sensoren verzamelt de energie-efficiëntiemodule MSE6-E2M van Festo gegevens die kunnen worden geanalyseerd om bij afwijkingen tegen te kunnen sturen. (Foto: Festo AG & Co. KG)
Resolto persfoto Resolto Informatik GmbH Festo gaat nu nog een stap verder in de digitalisering: met de overname van Resolto Informatik GmbH in het voorjaar 2018 zijn oplossingen mogelijk op het gebied van kunstmatige intelligentie in realtimetoepassingen (Foto: Resolto Informatik GmbH)