3/12/2018

BionicWorkplace: samenwerking van mensen en robots met kunstmatige intelligentie

BionicWorkplace: samenwerking van mensen en robots met kunstmatige intelligentie

Flexibele productie tot aan batchgrootte 1 voor de fabriek van de toekomst
Korte productlevenscycli en een groot aantal productvarianten zijn de eisen die de industriële veranderingen met zich meebrengen.

Korte productlevenscycli en een groot aantal productvarianten zijn de eisen die de industriële veranderingen met zich meebrengen. Tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker medewerkers snel en   intuïtief te kunnen instrueren voor nieuwe taken. Hiervoor is een nieuw  samenspel van mensen, machines en software nodig. Een bepalende rol spelen zelflerende systemen met kunstmatige intelligentie en op robots gebaseerde automatisering die hand in hand samenwerken met mensen en in netwerken geïntegreerd kunnen worden. De BionicWorkplace verenigt al deze eisen in een   toekomstgerichte werkomgeving. 

 

De toekomst van de productie is flexibel – zowel bij de geproduceerde producten als bij de werkplek en de vormgeving van de werkomgeving. Kunstmatige intelligentie en Machine Learning maken van werkplekken lerende systemen die zich continu ontwikkelen en zich optimaal aanpassen aan de vereisten. Festo demonstreert dit op indrukwekkende wijze met de BionicWorkplace waarin de mens met een bionische robotarm en talrijke hulpsystemen en randapparatuur samenwerkt die onderling verbonden zijn in een netwerk en met elkaar kunnen communiceren. De techniek ondersteunt de medewerker bij zijn taken en ontlast hem bij zware of gevaarlijke activiteiten.

 

Lerend systeem dankzij sensoren en kunstmatige intelligentie

De gehele werkplek is ergonomisch vormgegeven en kan tot aan de verlichting aan het individu worden aangepast. Sensoren en visiesystemen registreren de posities van medewerker, componenten en gereedschappen zodat de mens de BionicCobot met beweging, aanraking of spraak intuïtief kan besturen. Alle camerabeelden en inputs van verschillende randapparaten worden tegelijkertijd door software verwerkt. Aan de hand van deze informatie wordt het optimale programmaverloop afgeleid. Het systeem wordt met iedere opgeloste actie slimmer en optimaliseert zo zichzelf. Zo realiseert men beginnend bij een gestuurd, geprogrammeerd en vast verloop in de loop van de tijd een aanzienlijk vrijer werkproces.

 

Kennis delen en wereldwijd inzetten

De eenmaal geleerde en geoptimaliseerde processen en vaardigheden van de BionicWorkplace kunnen zeer eenvoudig realtime op andere systemen van hetzelfde type overgezet en wereldwijd beschikbaar gemaakt worden. Zo is het mogelijk om werkplekken in de toekomst op te bouwen als onderdeel van een wereldwijd netwerk en daarin kennisbouwstenen te delen waarbij de communicatie wordt aangepast aan de taal van de gebruiker. Daardoor wordt de productie niet alleen flexibeler, maar ook decentraler: medewerkers kunnen productieorders bijvoorbeeld via internetplatforms oproepen en deze zelfstandig in samenwerking met de machines uitvoeren – afgestemd op de individuele wensen en behoeftes van de klant. Ook is het denkbaar de werkplek op afstand te beïnvloeden.

 

BionicCobot als centraal element

Centraal element van de werkomgeving is de pneumatische lichtgewichtrobot ‘BionicCobot’. Deze is opgebouwd als een menselijke arm. De bewegingen worden gegenereerd met luchtdruk, wat vele voordelen oplevert. Daardoor kan hij direct en veilig interageren met mensen. Dit is mogelijk dankzij gedigitaliseerde pneumatische systemen: de toegepaste Festo Motion Terminal opent geheel nieuwe oplossingsmogelijkheden voor de veilige samenwerking tussen mensen en robots en kan de BionicCobot krachtige en snelle, maar ook zachte en fijngevoelige bewegingen uitvoeren.

 

Scenario voor de individuele productie

Op de Hannover Messe werd in de BionicWorkplace een scenario voor de vervaardiging van een individueel product getoond. Om een persoonlijk model van een hoofd te maken, snijdt een lasercutter acrylglasplaten. Het eerder met een smartphone gescande gezicht van een persoon wordt door software omgezet in een CAD-model en daarna in lagen verdeeld. Op basis van het driedimensionale model snijdt de lasercutter de elementen uit de plaat. De BionicCobot haalt de platen uit de snijruimte en geeft de werkstukken in de juiste volgorde aan de medewerker die deze dan in elkaar zet tot een uniek model.

 

In dit scenario wordt het materiaal toegevoerd door een Robotino® die autonoom tussen de stations heen en weer beweegt en met een laserscanner veilig zijn weg vindt. Deze wordt beladen door een doorontwikkelde versie van de BionicMotionRobot, een softrobot-structuur met pneumatische kamers en een 3D-textielbekleding. Daarmee verenigt deze opbouw alle belangrijke elementen van de robottechniek.

 

Meer informatie vindt u op: www.festo.com/bionik

Hier kunt u een video downloaden van de BionicWorkplace: http://www.presslive.de/bionicworkplace

 

Over Festo:

Festo AG is zowel global-player als onafhankelijk familiebedrijf uit het Duitse Esslingen am Neckar. Het bedrijf levert pneumatische en elektrische automatiseringstechniek aan zo'n 300.000 klanten in de fabrieks- en procesautomatisering in meer dan 40 branches. De producten en services zijn verkrijgbaar in 176 landen. In 2017 maakten zo'n 20.100 medewerkers in 61 landen en in meer dan 250 vestigingen een omzet van ongeveer 3,1 mld. euro. Daarvan wordt jaarlijks ruim 8% in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd.

 

Het opleidingsbedrijf besteedt jaarlijks ongeveer 1,5% van de omzet aan bij- en nascholing. Het bijscholingsaanbod geldt niet alleen voor de medewerkers: met Festo Didactic SE is de automatiseringstechniek in industriële bij- en nascholingsprogramma's ook toegankelijk voor klanten, studenten en medewerkers in opleiding.

 

Meer informatie:

Persbericht en -foto's vindt u ook online op www.festo.de/presse.

Of mobiel onder http://m.festo.com/presse.

 

Contact opnemen voor vragen:

Festo AG & Co. KG

Annette Ostertag, Corporate Communication – Technology

Telefoon: +49 711 347-53830

E-mail: annette.ostertag@festo.com

Contact:

Annette Ostertag

+49(711)347-53830
+49 (0) 711-34754-3618

Festo Media Service

 
 

Photos

Caption Download
Festo pers foto BionicWorkplace_1 In de BionicWorkplace werkt de mens met een robotarm en talrijke hulpsystemen en randapparatuur samen die onderling verbonden zijn in een netwerk. (Foto: Festo AG & Co. KG)
Festo pers foto BionicWorkplace_2 De mens kan de BionicCobot met beweging, aanraking of spraak intuïtief besturen. (Foto: Festo AG & Co. KG)
Festo pers foto BionicWorkplace_3 Sensoren en visiesystemen registreren de posities van medewerker, componenten en gereedschappen. (Foto: Festo AG & Co. KG)
Festo pers foto BionicWorkplace_4 Het materiaal wordt toegevoerd door een Robotino® die autonoom tussen de stations heen en weer beweegt. Hij wordt beladen door een doorontwikkelde versie van de BionicMotionRobot. (Foto: Festo AG & Co. KG)