3-12-2018

Met melkrobots samen naar de top

Met melkrobots samen naar de top

Strategisch partnerschap familiebedrijven biedt beide technologische voorsprong
Festo en Lely ontwikkelden samen de vijde generatie Astronaut melkrobot.

De nu al bijna 20 jaar durende samenwerking tussen Lely en Festo laat goed zien hoe een eenvoudige klant-leverancierverhouding zich ontwikkelde tot een gelijkwaardig partnerschap. De Nederlandse wereldmarktleider op het gebied van automatisering van melkveebedrijven betrok Festo van modelgeneratie op   modelgeneratie steeds verder bij de ontwikkeling van haar Astronaut melkrobot. Daardoor ontstond de hybride robotarm als het ware in een geïntegreerde samenwerking.

 

Lely wil het leven van melkveehouders zo plezierig mogelijk maken. Steeds minder boeren blijken namelijk bereid het harde werk van de huidige generatie in de agrarische sector voort te zetten. Lely heeft zich ten doel gesteld om alle repeterende werkzaamheden in koeienstallen te automatiseren – van melken tot aan het reinigen van de stal. Bovendien adviseert Lely zijn klanten hoe zij, door de inzet van managementsystemen, hun bedrijf kunnen optimaliseren.

De automatisering helpt om zwaar en monotoon werk te vermijden en hogere opbrengsten te realiseren, om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar melkproducten bij een toenemende wereldbevolking. Met de automatisering is een 24-uurs bedrijf mogelijk waarin de boer slechts in uitzonderingssituaties zelf hoeft in te grijpen en waarbij de grootst mogelijke vrijheid voor de dieren gegarandeerd is. Centraal staat de Astronaut melkrobot van Lely, die het bedrijf in 1995voor het eerst introduceerde en waarvan in april 2018 de vijfde generatie op de markt kwam.

 

Strategisch business-partnerschap

Deze robot is een consequente doorontwikkeling van de vorige modellen Astronaut A3 en A4. Deze verschillende melkrobotgeneraties zijn een goed voorbeeld van de ontwikkeling van Festo van een componentenleverancier tot de huidige strategische business-partner. Wat begon met de levering van servopneumatische componenten bij de Astronaut A3 mondde uit in de gezamenlijke ontwikkeling van de huidige robotarmoplossing bij de melkrobot Astronaut A5 met elektrische assen van Festo en bijbehorende software. “Net als Lely is Festo een wereldwijd opererend familiebedrijf gericht op verantwoordelijkheid op de lange termijn in plaats van op kortetermijnwinsten. Daarom hechten beide bedrijven veel waarde aan duurzame innovatie”, benadrukt Martijn Boelens, Vice President Customer Solutions bij Lely.

 

Terug naar het melken: als de koe de melkbox betreedt, wordt zij geïdentificeerd en bepaalt de managementsoftware van Lely of ze kan worden gemolken. Pas daarna start het melksysteem. Iedere koe draagt een kleine chip waarop gegevens zoals grootte, gewicht, aanbevolen hoeveelheid voer en het tijdstip waarop de koe voor het laatst gemolken is zijn opgeslagen. “Er moet echter rekening mee worden gehouden dat een koeienstal een extreem ruwe omgeving is. Daarnaast is het mogelijk dat de melkkoeien af en toe tegen de assen van de melkrobot trappen”, aldus Arnoud Nieuwdorp, Global Key Account Manager van Festo.

 

Energie-efficiënte elektrische aandrijvingen

In de Astronaut A5 beweegt de hybride arm met twee ESBF-elektrocilinders van Festo en een speciaal voor de klant aangepaste horizontale tandriemas. Door de gladde oppervlakken van het cleanlook-design kan de ESBF eenvoudig worden gereinigd en is ook minder gevoelig voor verontreinigingen. Speciaal voor de klant aangepaste EMCA-motoren drijven de assen aan. De totaaloplossing EMCA voor de positionering van elektromechanische aandrijvingen en formaatverstelling bestaat uit een onderhoudsvrije en slijtvaste EC-motor en een motorcontroller inclusief vermogenselektronica. Daardoor worden lange motorkabels vermeden, de elektromagnetische comptabiliteit verbeterd en het installatiewerk en de benodigde ruimte gereduceerd. Ventieleilanden van het type VTUB-12 sturen procesventielen voor het melken aan.

 

Vergeleken met de servopneumatische of hybride modellen van de vorige modelgeneraties Astronaut A3 en A4 biedt de elektrisch aangedreven robotarm duidelijke voordelen: “De bewegingen zijn zachter. Bovendien is het systeem energie-efficiënter en sneller, omdat een tijdbesparing van 30% bij het plaatsen van de melkbeker aan de koe wordt bereikt. Daarnaast verkorten de snelverbindingen de installatietijd”, aldus Nieuwdorp. “Ook de kosten voor het gebruik en onderhoud en daarmee de Total Cost of Ownership vallen lager uit”, vult dr. Jan Bredau, hoofd Systems Engineering in het hoofdkantoor van Festo in het Duitse Esslingen, aan.

 

Software van Festo

In de door Lely en Festo gezamenlijk uitgewerkte mechatronische oplossing werkt niets zonder software. “Daarbij profiteren we van de knowhow van Festo, zodat wij ons kunnen focussen op onze kerncompetenties in de ontwikkeling van het Astronaut-melksysteem”, vertelt Martijn Boelens van Lely.

 

“Daarbij kunnen wij teruggrijpen op het applicatiesoftwareteam van de afdeling System Solutions in het hoofdkantoor van Festo in het Duitse Esslingen, dat de Motion Software voor het bewegen van de geheel geautomatiseerde melkrobot ontwikkelde”, vult Arnoud Nieuwdorp aan.

 

“Het applicatiesoftwareteam ontwikkelt softwarebouwstenen voor de specifieke behoefte in klantprojecten, die weer hergebruikt kunnen worden in andere projecten, zegt Jan Bredau. Applicatiesoftware wordt geïmplementeerd via functionele bouwstenen, bibliotheken of voorbeeldprogramma's. De focus ligt op de op IEC61131-3-basis gestandaardiseerde taal CODESYS en controllers van Festo. Het team simuleert de softwarefuncties in Matlab Simulink.

 

De ervaringen uit de complexe bewegingstaken van de melkrobot met bijvoorbeeld softmotion worden weer ingezet bij het maken van andere software-libraries. “Het voordeel voor onze klant is dat bewegingsprocessen eenvoudig via een intuïtieve klantinterface kunnen worden geparametreerd – helemaal zonder programmeerkennis”, aldus Jan Bredau.

 

Trend richting digitalisering

We willen doorgaan op deze gemeenschappelijke weg: de toekomstige trends ‘Farm 4.0’ of ‘Farm of the Future’ zijn gebaseerd op het Lely Management System T4C (Time for Cows), dat koespecifieke informatie levert over de gezondheid en vruchtbaarheid, of de hoeveelheid en kwaliteit van de melkproductie voor voerleveranciers of dierenartsen. Nieuwe onderwerpen waarover wordt gesproken zijn Condition Monitoring en Predictive Maintenance: Lely streeft ernaar om de onderhoudskosten van haar producten aanzienlijk te verlagen.

 

Over de Lely Groep 
Lely, opgericht in 1948, richt zich op een duurzame, winstgevende en aangename toekomst voor de agrarische sector. Met de koe als middelpunt ontwikkelt het bedrijf hoogwaardige robots en datasystemen die het dierenwelzijn, de flexibiliteit en productie op het melkveebedrijf verhogen. 

Lely is al meer dan 25 jaar wereldwijd leidend in de verkoop en service van geautomatiseerde systemen, aan opeenvolgende generaties melkveehouders. Elke dag inspireert Lely haar medewerkers om klanten innovatieve oplossingen te bieden, en een vertrouwde partner te zijn voor lange termijn advies en ondersteuning. Met haar hoofdkantoor in Maassluis en een wereldwijd netwerk van toegewijde Lely Center vestigingen voor verkoop en service op maat, is de Lely Groep actief in meer dan veertig landen en biedt zij werk aan zo’n 1.200 mensen. 

Voor meer informatie:www.lely.com  

 

Link naar de Astronaut-A5 video: https://youtu.be/5cWiEp10ruA

Testingvideo Astronaut A5: https://youtu.be/zPQIZE0CNyQ

 

Over Festo:

Festo AG is zowel global-player als onafhankelijk familiebedrijf uit het Duitse Esslingen am Neckar. Het bedrijf levert pneumatische en elektrische automatiseringstechniek aan zo'n 300.000 klanten in de fabrieks- en procesautomatisering in meer dan 40 branches. De producten en services zijn verkrijgbaar in 176 landen. In 2017 maakten zo'n 20.100 medewerkers in 61 landen en in meer dan 250 vestigingen een omzet van ongeveer 3,1 mld. euro. Daarvan wordt jaarlijks ruim 8% in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd.

 

Het opleidingsbedrijf besteedt jaarlijks ongeveer 1,5% van de omzet aan bij- en nascholing. Het bijscholingsaanbod geldt niet alleen voor de medewerkers: met Festo Didactic SE is de automatiseringstechniek in industriële bij- en nascholingsprogramma's ook toegankelijk voor klanten, studenten en medewerkers in opleiding.

Contact:

Christopher Haug

+49(711)347-4032
+49(711)34754-4032

Festo Media Service

 
 

Photos

Caption Download
Lely persfoto Martijn Boelens "Net als Lely is Festo een wereldwijd opererend familiebedrijf gericht op verantwoordelijkheid op de lange termijn in plaats van op kortetermijnwinsten. Daarom hechten beide bedrijven veel waarde aan ontwikkelingswerk”, benadrukt Martijn Boelens, Vice President Customer Solutions bij Lely." (Foto: Lely)
Festo persfoto Arnoud Nieuwdorp "De bewegingen van de hybride arm van de melkrobot Astronaut A5 zijn zachter; bovendien is het systeem energie-efficiënter en sneller”, legt Arnoud Nieuwdorp, Global Key Account Manager van Festo, uit." (Foto: Festo AG & Co. KG)
Festo persfoto Jan Bredau “Met de nieuwe robotarm vallen de kosten voor het gebruik en onderhoud en daarmee de Total Cost of Ownership lager uit”, vult dr. Jan Bredau, hoofd Systems Engineering in het hoofdkantoor van Festo in het Duitse Esslingen, aan.” (Foto: Festo AG & Co. KG)
Lely persfoto Melkrobot van Lely Melkrobot Astronaut A5 van Lely: de automatisering helpt om zwaar en monotoon werk te vermijden en hogere opbrengsten te realiseren, om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar melkproducten bij een toenemende wereldbevolking (Foto: Lely)
Lely persfoto Robotarm Robotarm van de melkrobot Astronaut A5 van Lely: met elektrische assen van Festo en bijbehorende software. (Foto: Lely)
Festo persfoto ESBF Snel, precies en krachtig positioneren: de elektrocilinder ESBF. Sterk met 17 kilonewton maximale kracht en een slag van 1500 mm. (Foto: Festo AG & Co. KG)
Festo persfoto EMCA 2 Geïntegreerde aandrijving EMCA: de borstelloze gelijkstroommotor van Festo met absolute positiedetecties, geïntegreerde regelaars, vermogenselektronica en absolute encoders. (Foto: Festo AG & Co. KG)