Festo Motion Terminal - Energiahatékonyság

Kimagasló energiahatékonyság

Technológia egy gazdaságos és fenntartható jövőért 

A Festo Motion Terminal átfogó koncepciót használ az energiahatékony működéshez. A fő szelepfokozatok vezérlésére piezo szelepekből álló alacsony energiafelhasználású alaptechnológiák lettek kifejlesztve. Ezekkel proporcionális elővezérlés valósítható meg minimális energiafelhasználással. A széles körben elterjedt hagyományos mágnesszelepekhez képest a pilot vezérlés energiafogyasztása akár 90%-kal is csökkenthető.

Alkalmazások az energiahatékony működéshez

"ECO-menet" vagy "Választható nyomásszint": A Festo a pneumatikus alkalmazások energiahatékony működéséhez fejlesztette ki ezeket az alkalmazásokat, amelyekkel jelentősen csökkenthető az energiafogyasztás. Ezt diagnosztikai alkalmazások egészítik ki, pl. a szivárgások helymeghatározása.

Diagram az energiahatékonyságról

ECO-menet

Terhelésfüggő energiafogyasztás

Az "ECO-menet" alkalmazással a pneumatikus energiafogyasztás automatikusan a mozgáshoz ténylegesen szükséges szintre csökkenthető. Ezáltal a minimumra csökkenthető a pusztán mozgási feladatok energiafogyasztása, amelyeknél a véghelyzetben nincs szükség további erőre. Nézze meg egy fatömbhöz való tolószerkezet példáján, hogyan is működik ez.

Standard működés

Egy standard szelep 6 bar nyomással látja el a sűrítettlevegő-hálózatot. A mozgás végén a hajtáskamrában a mozgatott terheléstől függetlenül a teljes 6 bar tápnyomás létrejön - ez az animációban az alsó részen látható.

ECO-menet Festo Motion Terminallal: akár 70%-os energiamegtakarításhoz

A sűrítettlevegő-hálózat 6 bar nyomással látja el a Festo Motion Terminalt. A mozgási fázistól és a terheléstől függően a tényleges nyomást a hajtásban egy fojtott szellőző a mozgáshoz aktuálisan szükséges nyomásszintre csökkenti. Ez az animációban a felső részen látható.

  1. A mozgási fázis közben: terhelésfüggő nyomáskorlátozás fojtott szellőztetéssel fojtó-visszacsapó szelepek nélkül
  2. A mozgás végén: A sűrítettlevegő-ellátás kikapcsol. A hajtás működtetése terheléstől függően a minimálisan szükséges nyomással, pl. 4 barral történik. A nyomás nem emelkedik a tápnyomás szintjéig (6 bar), mint a szokásos üzemben.
  3. Terhelés nélküli visszatérő löket: Itt egy még alacsonyabb nyomásszintet használunk - a fogyasztás ismét automatikusan a terheléshez igazodik.

 

Diagnosztikai alkalmazások

 

Diagnosztikai funkciók költségek megelőzéséhez

A szivárgások időben történő észlelésével Ön növelheti folyamatai megbízhatóságát és termelékenységét, ugyanakkor csökkentheti a felesleges energiaveszteségeket. Az aktív állapotfelügyelet tehát közvetlenül segíti Önt berendezései életciklus-költségeinek csökkentésében. Ez gyorsabb megtérülést (ROI) és jobb versenyképességet tesz lehetővé.

Választható nyomásszint

Választható nyomásszint

A szükséges nyomásszint digitális specifikációja révén a "Választható nyomásszint" Motion alkalmazással a jövőben minden funkciónál könnyedénn beállíthatja a nyomást külön-külön minden mozgáshoz - és minden alkalmazáshoz. Ellenőrizze, hogy automatizálási feladataihoz valóban szükséges-e a maximális nyomásszint!

  • Például préselési alkalmazások esetén a terhelés nélküli visszatérő löketet csökkentett energiával tervezheti meg.
  • Függőleges lefelé irányuló mozgások esetén a Festo Motion Terminal a gravitációs erőt használja energiamegtakarításhoz a nyomás csökkentésével.
  • A változó terhelésű vagy a végállásban különböző erőkkel rendelkező funkciók esetében minden mozgás optimalizálható energetikai szempontból és a terhelés függvényében meghatározható a nyomásszint.