Kies ik pneumatisch of elektrisch?

Pneumatisch of elektrisch, wanneer kies je wat? Deel twee in deze reeks bekijkt de rol van de functie in de keuze. Robert Vincente en Roy Bours van Festo vertellen over de keuzemogelijkheden en wat erbij komt kijken.

 

“Wij adviseren aan de hand van de functie van de aandrijving en de gestelde eisen, over welke aandrijving het beste is in een bepaalde situatie. Er komt namelijk nog wel iets meer bij kijken dan alleen welke beweging er gevraagd is. Is de gevraagde beweging roterend, moet dat in stappen of van a naar b, moet een beweging gecontroleerd versnellen en afremmen, moet er iets uit of van een baan worden geduwd, of gegrepen worden. Bij iedere functie spelen bepaalde aspecten die maken dat óf het ene óf het andere type aandrijving een beter resultaat geeft, tegen de beste kosten natuurlijk!” Robert wil maar zeggen, meedenken is het belangrijkste voor het resultaat. Roy: “Elektrische aandrijvingen zijn heel precies in de beweging en snel en makkelijk te regelen. Pneumatisch is vaak in klein formaat al heel krachtig, krachtiger dan elektrisch. En helemaal bij draaibewegingen, door de specifieke overbrenging is met een compacte bouwvorm een hoog koppel te krijgen. En dan is er ook nog servopneumatiek, een tussenvorm.” 

 

Criteria 

Goed, er zijn dus verschillende criteria die bepalend zijn. Het aantal posities van de beweging, de herhalingsnauwkeurigheid, hoe nauwkeurig moet er terug op de positie worden geregeld, de gevraagde kracht, de compacte bouwvorm en eenvoud van het systeem, om er maar een paar te noemen. En natuurlijk spelen ook de kosten een belangrijke rol. Robert: “Daarom is het prettig dat wij technologieonafhankelijk kunnen adviseren. Het enige dat telt is de oplossing voor de klant. Laatst hadden we een klant met een machine die buizen op maat afsnijdt. Dat werd voorheen gedaan met een pneumatische tweestandencylinder. Nu moest die machine worden aangepast van twee verschillende afmetingen naar zeven verschillende. De klant had zelf verwacht dat servopneumatisch een goede oplossing zou bieden, maar kostentechnisch bleek elektrisch hier veel interessanter. Voor zijn applicatie kon hij uit de voeten met de lichtste motoren, gebaseerd op stappenmotortechnologie.”    

 

Ex en reinigbaarheid 

Een ander onderdeel dat een rol speelt, is dat toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen veel eenvoudiger te realiseren zijn met een pneumatische of een servopneumatische oplossing. Dat kan ook elektrisch, maar lucht is al snel interessanter. En tot slot hygiëne en reinigbaarheid, ook dat zijn overwegingen die meespelen, vertelt Robert. “Perslucht zit aan de binnenkant en je drukt iets naar buiten. Daardoor raakt de binnenkant niet snel vervuild en kan dat zelfs in hele vuile omgevingen een goede oplossing zijn, maar ook in procesomgevingen vindt het hierdoor veel toepassingen. Lineaire aandrijvingen kunnen zelfs in cleanroomtoepassingen heel goed worden ingezet.”

PneumaticOrElectric

Roy Bours is productmarketingmanager voor

Elektrische aandrijftechniek

 

Robert Vincente is productmarketingmanager voor 

Pneumatische aandrijvingen